PÅSKEFORTELLING


En påskefortelling fra sokneprest Kjell Bjørka sitt besøk til den greske øya Milos i 2000

 

Påskefortelling

Jeg vil fortelle om ei spesiell påske jeg opplevde for 21 år siden. Påska år 2000 reiste jeg sammen med kona mi til den greske øya Milos (der statuen Venus fra Milo blei funnet).
Påska i Hellas er ofte seinere enn hos oss. Dette året var det i siste del av april. Været var deilig og øya bugnet av blomster.
Dagene fram mot skjærtorsdag var hus og gater full av aktivitet, det blei vasket, pynta og malt slik at alt skulle være pent til påskefeiringa


Den lille byen Plaka der vi bodde blei skinnende rein, hvit og vakker der den lå med havet som blinket blått bak.

Den hvite kirka raget høyest og fristet til å gå inn i.
Skjærtorsdag var en lang og vakker gudstjeneste med mange symboler til å minne oss om Jesus som holdt det siste måltid med disiplene og innstiftet nattverden.
Etter gudstjenesten – om kvelden – blei en liten symbolsk kiste pyntet med fargerike blomster og plassert midt i kirkerommet.  

Langfredag slo kirkeklokkene hele dagen. Nå var kista sentrum. Tekster blei lest om Jesu død på korset. Da det mørknet om kvelden ble kista båret ut i en prosesjon der de fleste i den lille byen fulgte med rundt i gatene med sang, og så til slutt inn i kirka der denne gudstjenesten blei avsluttet.
Påskeaften samlet folk seg om kvelden på plassen utenfor kirka. Nå var alle samlet og det var tett av folk. Gudstjenesten startet da det nærmet seg midnatt. Klokka 24, midnatt, begynte klokkene å kime. Raketter og kinaputter blei fyrt av i en enorm feiring av Jesu oppstandelse.

Påskedag fortsatte festen, først i kirka, og så rundt om i hus og tavernaer. En jublende glede over oppstandelsen og Jesu seier over alle dødskrefter. Det var fyrverkeri og gledesutbrudd. Herlige måltider der også vi fra Norge blei inkludert.
I år er kirkene stengt for å verne oss mot smittespredning. Men vi kan tenke tilbake og se fram til nye gode påskefeiringer.  

    Hilsen Kjell Bjørka

Tilbake